#ΚΕΡΟΜΑΝΤΗΛΑ: ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ BEE'S WRAP;


Τον Μάιο του 2016 η Sapontina εισήγαγε απευθείας από τις ΗΠΑ το καινοτόμο, οικολογικό προϊόν της Bee's Wrap στην Ελληνική αγορά για 1η φορά.
H ιδέα του κερωμένου πανιού με κερί μέλισσας μπορεί να ακουγόταν απλή αλλά κανείς ως τότε δεν είχε σκεφτεί να δημιουργήσει και να προωθήσει ένα επαναχρησιμοποιήσιμο και τόσο φυσικό προϊόν στην αγορά που κατακλύζονταν από αναλώσιμα πλαστικά πετρελαιοπαράγωγα! Η Bee's Wrap ήταν αυτή που το έκανε και μάλιστα δέχτηκε να συνεργαστεί μαζί μας σε μια περίοδο που αρκετοί δεν ενδιαφερόταν να ασχοληθούν καν με την ελληνική αγορά στην Ελλάδα των Μνημονίων και υπό καθεστώς Capital control.
 
Όμως το «μπιζ ραπ» στο ελληνικό κοινό θα ακουγόταν ξένο και ίσως δυσνόητο, έτσι κι αλλιώς όντας ένα νέο και άγνωστο στο ευρύτερο κοινό προϊόν θα γέμιζε όλους με απορίες! Τι είν’ αυτό; Πως χρησιμοποιείται; Και δεν το πετάς; Πως πλένεται; Κρατάει για καιρό; Τι μέγεθος χρειάζομαι;
 
Σκέφτηκα λοιπόν να γίνω για λίγο λεξιπλάστρια και να το «βαφτίσω» με ένα ελληνικό ονοματάκι: Κερωμένο πανί τυλίγματος; Ή μήπως κερωμένη πετσέτα τροφίμων; Κερόπανο καλύτερα; …μπα! ΚΕΡΟΜΑΝΤΗΛΟ.. αυτή ήταν η λέξη μου! Μέχρι τότε, το 2016, δεν υπήρχε αυτή η σύνθετη λέξη στο Google και στα λεξικά πουθενά, αλλά ούτε και παρόμοιά της. Αν σας πει κανείς σήμερα ότι τα κερομάντηλα τροφίμων τα έφτιαχναν και τα χρησιμοποιούσαν από παλιά και τα διδάχτηκαν από γενιά σε γενιά (γιατί το διάβασα κι αυτό  κάπου!)… μην αναρωτηθείτε γιατί εσείς δεν τα ξέρατε, η απάντηση είναι απλή: στο μάρκετινγκ διατίθεται πολλή φαντασία! Όχι πως δεν θα μπορούσαν να τα φτιάξουν, απλά δεν το έκαναν. Δεν ήταν δηλαδή μια διαδεδομένη συνήθεια στην συντήρηση τροφίμων. Έτσι λοιπόν έγινε η «βάπτιση με νονά» τη Sapontina και καθιερώθηκαν ως Κερομάντηλα στην ελληνική αγορά!
 
Γι' αυτό μάλλον μέχρι και σήμερα που γράφω αυτό το άρθρο, αν αναζητήσετε τη λέξη-κλειδί "κερομάντηλα" στο Google, εμφανίζεται οργανικά (δλδ χωρίς πληρωμή) η Sapontina στην 1η θέση... προς το παρόν.
 
Και ποιον νοιάζει, θα αναρωτηθείτε ίσως μερικοί, αυτή η πληροφορία; 
Αυτή είναι μια από τις μικρές μου ιστορίες της Sapontina που θέλησα να μοιραστώ. Αντανακλά τον αγώνα που έκανα και τον μόχθο να δημιουργήσω ένα πρόσφορο έδαφος, ανοίγοντας τον δρόμο στο ελληνικό εμπόριο τέτοιων βιώσιμων προϊόντων.
Δεν με εξέφραζε ποτέ το "στεγνό" εμπόριο.. γιατί κάτι τώρα είναι στη μόδα και πουλάει. Από το 2014 επέλεγα να φέρνω πραγματικά πράσινα προϊόντα κι ας ήταν άγνωστα στην τότε ελληνική αγορά (όπως και την #stasherbag το 2016) κι ας έπρεπε πρώτα να τα δοκιμάσω και μετά να πιστέψω σε αυτά.. κι ας έπρεπε να ξενυχτήσω για να δημιουργήσω περιγραφές και οδηγίες στα ελληνικά (όλα τα στοιχεία ήταν σε ξένες γλώσσες), κι ας μην είχα χρήματα για να τα διαφημίσω διαδικτυακά. Ακόμη και για να καθορίσω τις τιμές σε ευρώ ήταν δύσκολο καθώς τα προϊόντα αυτά (ω ναι!) δεν πωλούνταν στην ΕΕ ακόμη καλά-καλά.
Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνεις όταν κάνεις την αρχή, καθώς σήμερα τα πνευματικά δικαιώματα της Sapontina έχουν παραβιαστεί πολλάκις από άλλες διαδικτυακές επιχειρήσεις (με αντιγραφές ολόκληρων κειμένων και φωτογραφιών που το λογότυπό μας επάνω δεν τους πτοεί). Αλλά από την άλλη... η χαρά που παίρνεις και η ηθική ικανοποίηση που νιώθεις, προσπαθώντας με όποιον τρόπο μπορείς ώστε να επηρεάσεις τον τρόπο σκέψης συνανθρώπων σου με τον οποίο καταναλώνουν και να τους πείσεις ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη!
 
Ευχαριστώ όσ@ς διαβάσατε.
 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Χριστίνα
 

Δείτε όλη την σειρά των κερομάντηλών μας εδώ.
 
ΚΕΡΟΜΑΝΤΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Πως προέκυψε η ελληνική ονομασία των BEE'S WRAP;